Opmerkelijke records in de Eredivisie

Aangeboden door Voetbalshirtskoning.nl


De Eredivisie bestaat al meer dan zestig jaar en daarin zijn diverse opmerkelijke records verbroken. De snelste rode kaart, het snelste doelpunt, het meest aantal toeschouwers: hieronder lees je de meest bijzondere records.

Meeste goals tijdens duel

In 1960 werden tijdens het duel Feyenoord-Ajax de meeste doelpunten ooit in een wedstrijd gemaakt. Het werd liefst 9-5 (!) in het voordeel van de Rotterdammers. Ajax-speler Sjaak Swart zei later over deze wedstrijd: ‘Onze doelman (Bertus Hoogerman, red.) had de lenzen van mijn schoonmoeder in. ‘ Vier jaar later herhaalde Feyenoord deze stunt bijna: het werd toen 9-4.

Snelste doelpunt

Het allersnelste doelpunt in de Eredivisie werd in het seizoen 1981/1982 gemaakt door Koos Waslander. Hij scoorde al na 8 seconden voor zijn club NAC tegen PEC Zwolle. Om het snelste doelpunt te kunnen maken zette hij PEC-verdediger Rinus Israël en keeper Piet Schrijvers te kijk.

Snelste rode kaart

Voor de snelste rode kaart hoeven we nog helemaal niet zo ver terug in de tijd. Jetro Willems (PSV) kreeg tijdens het seizoen 2014/2015 al na 29 seconden de rode kaart tegen NAC Breda. Overigens kreeg Willems uiteindelijk geen schorsing van de KNVB. Het record was wel in zijn bezit.

Meeste toeschouwers

Liefst 65.150 mensen zaten er in het seizoen 1969/1970 tijdens Feyenoord-Ajax in De Kuip. Hiermee is dit een toeschouwersrecord in de Eredivisie. In die periode waren er veelal staanplaatsen in De Kuip waardoor er meer mensen in het stadion konden. Gezien de huidige populariteit van de Rotterdamse club zou dit toeschouwersaantal ook nu makkelijk kunnen worden gehaald.

Minste doelpunten tijdens seizoen

FC Volendam scoorde in het seizoen 1971/1972 slechts 16 keer. Dit was een absoluut diepterecord in de Eredivisie. Het verbaast daarom ook niemand dat FC Volendam dat seizoen ook degradeerde uit de Eredivisie. De ploeg verloor dat seizoen maar liefs 22 keer. Het aantal tegentreffers van de ploeg uit het vissersdorp viel mee: 55 treffers.