De grootste Nederlandse voetbal overwinningen

Nederland is een land met een trotse traditie als het komt op voetbal. - Photo by Stux / Pixabay License

Voetbal is een van de meest populaire sporten in Nederland met 1.2 miljoen spelers en een heel aantal keer dat getal als het aankomt op de hoeveelheid supporters. Een van de redenen van deze populariteit is het natuurlijk talent dat de Nederlanders beschikken voor het top voetbal.

Nederland is een natie dat gewend is aan het produceren van hoge klasse sport professionals, van Olympisch goud medallisten zoals Ireen Wüst tot wereldklasse pokerspelers zoals Liv Boeree, en toch blijft voetbal de sport dat het land meest om bekend staat. En dit komt dankzij het herhaaldelijke succes op het globale vlak van zowel het Nederlands nationaal team en de top flight spelers van de Eredivisie. In dit artikel, gaan we een kijkje nemen naar enkele van de meest spannende matches dat het Nederlands nationaal team heeft gespeeld, van gigantische wins tot hartbrekende verliezen.

De 2014 FIFA World Cup heeft laten zien hoe de Nederlanders geschikt zijn om enkele van de beste teams in de wereld tegen te gaan. - Photo by Stux / Pixabay License

2014 FIFA World Cup

Nederland begon in de 2014 Fifa World Cup met een goede kans om de cup binnen te halen. Het nationale team was goed samengesteld, met een strak schema en uitvoeringsplan en aanpak dat hun tegenstanders had verbaasd met een wereld klasse finisher in de vorm van Robin Van Persie.

Jammer genoeg, desondanks het nooit verliezen van een match – ze hadden gelijkstand met Argentinië in de kwart finales, alleen om te verliezen op penalties- hebben de Nederlanders toch verloren van hun tegenstanders. Die ook bekend zijn als een van de beste teams in de wereld, namelijk Brazilië, voor de derde plaats. Brazilië kwam eigenlijk deze match in met een wankelende status, gezien ze juist verloren hadden tegen Duitsland 7-1 in de vorige match waarbij ze grote verdedigingsflaters hebben laten zien.

Het Nederlands team heeft juist gebruik gemaakt van deze flaters vroeg in de match, met Van Persie en Daley Blind die meteen gingen voor de 2-0 in de eerste 15 minuten. Brazilië bleef echter vollop gaan, zonder dat ze echt het Nederlands momentum konden verbreken tot ongeveer 20 minuten voor het einde van de match. Waarbij ze manoeuvre begonnen uit te halen die de goalkeeper Jasper Cillessen in actie dwongen. Ondanks het behouden van 60% balbezit tot aan het einde van de wedstrijd, Brazilië liet genoeg ruimte voor Daryl Janmaat over om Georginio Wijnaldum te vinden, die vervolgens het beslissende doelpunt scoorde in de 91e minuut.

Ze hebben de kampioensschap weliswaar niet gewonnen, maar het vermogen van Nederland om een verliesloos record gedurende de competitie te behalen en een welverdiende 3e plaats te bemachtigen, tegen een van de beste teams ter wereld, verzegelden hun reputatie als een van de beste voetballanden.

Het Nederlands Team heeft een behoorlijk deel van de voetbaltrofeeën mee naar huis genomen, waaronder de UEFA Euro Cup. - Photo by Stux / Pixabay License

UEFA Euro 1988 finale

De UEFA Euro 1988 finale is uniek voor een heel aantal redenen. Allereerst, was dit de laatste keer dan een team van het USSR de combetitie zou betreden. Vervolgens, zou dit een van de meest uitzonderlijke prestaties zijn van een Nederlands team in de geschiedenis van de wedstrijd. Aan het begin van de match, hadden de Nederlanders de oppositie al voor zich geveegd en het team bevatte tevens een aantal van de helderste sterren in het Nederlandse voetbal, met namen zoals Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard in de beginnende line-up. Het USSR team heeft zich goed verzet, met alleen een enkele goal weg te geven in de eerste helft, ingeleid door de captain Ruud Gullit.

In de tweede helft, hadden ze een mogelijke kans om zich terug recht te trekken na dat goalkeeper Hans Van Breukelen een penalty weg gaf aan Sergey Gotsmanov. En toch, kon Breukelen – die nu technical director is voor de KNVB - zijn fout herstellen door Igor Belanov’s penalty kick tegen te houden.

De Nederlandse overwinning was verzekerd door een acrobatische stunt van Marco van Basten, die ook ineens zijn positite als de topscoorder van de competitie hiermee had vastgelegd. Dit werd bekend toen de goal die de Nederlanders de UEFA Euro Cup hebben geschonken, later werd deze beschreven als een van de beste goals in de geschiedenis van het tournament.

UEFA EURO 2012 (kwalificaties)

Niet meteen een van de belangrijkste matches in de geschiedenis van de Nederlanders, maar in 2012 behaalde het team hun record hoogste score door het kleine land San Marino 11 goals tegen 0 te geven.

Vanaf het begin van de match af aan al, waren de Nederlanders volledig overheersend over het San Marino team, dat met een klein aantal supporters van de totale bevolking (33.562) was gekomen. Houd rekening met dat in Amsterdam alleen al de totale bevolking ligt op 821.752. De toeneming van doelpunten was begonnen door Robin van Persie die een spetterende 4 keer had weten te scoren, samen met Wesley Sneijder, Jan Huntelaar, John Heitinga, Dirk Kuyt en Georginio Wijnaldum.

Er was geen twijfel dat de match over was, met San Marino die bleef hopen op toch op z’n minst een schot in de roos in de Nederlandse goal. En toch, is ‘the clockwork orange’ nog altijd gemarkeerd als een overwinning die plaats neemt in een van de hoogst gescoorde matches in de geschiedenis van Nederlands voetbal.

Orange Fever
Met de 2020 World Cup vooruitzichten, is het Oranje leger zich aan het klaarstomen om opnieuw achter het Nederlandse team te staan en rekenen ze op hun om hun aantal van grootste voetbal overwinningen te vergroten.